Een 3D-printer kopen - waar houdt u rekening mee?
Een uitgebreide gids voor beginners in 3D-printen
Bijna geen enkel ander technisch gebied heeft zich de afgelopen jaren zo snel ontwikkeld als 3D-printen. Vooral bij commercieel, technologisch, industrieel en wetenschappelijk gebruik is 3D-technologie onmisbaar geworden. Maar 3D-printers zijn ondertussen ook in particuliere huishoudens al lang geen uitzondering meer en zijn populairder dan ooit. De publieke belangstelling voor 3D-printen groeit snel, net als de verscheidenheid aan 3D-printers voor privégebruik.
Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk een van die mensen die nadenken over de aanschaf van een zo een printer. Als je hebt besloten om een 3D-printer aan te schaffen of ieder geval over nadenkt, besef je al snel dat kiezen uit de vele verschillende apparaten niet zo eenvoudig is.
We willen je laten zien waar je op moet letten als je een 3D-printer wilt kopen om zo je keuze wat makkelijker maken.
Basisprincipes voor 3D-printen
Om onderstaande eigenschappen en verschillen te begrijpen, gaan we eerst kort in op noodzakelijke basisprincipes en huidige printtechnologieën. We beperken ons hier tot de twee meest populaire technieken die het meest door particulieren gebruikt wordt.
Om het simpel te houden, maken we in principe een onderscheid tussen FDM-printers (filamentprinters) en harsprinters (SLA / DLP / LCD).
FDM-afdrukproces
FDM (Fused Deposit Modeling) of FFF (Fused Filament Fabrication) zijn 3D-printprocessen waarbij een filament in de vorm van een thermoplastische draad in een printkop wordt verwarmd en door een spuitmond op een printplatform geprint wordt.
Hierbij wordt het geselecteerde model laag voor laag opgebouwd. Als het over 3D-printers gaat, wordt in de meeste gevallen een FDM-printer bedoeld.
Wat is het filament bij FDM-afdrukken?
Het zogenaamde filament is een materiaal dat op een spoel gewikkeld beschikbaar is en in de FDM-printer wordt verwerkt. Er zijn een aantal verschillende filamentmaterialen (PLA, PETG, ABS, nylon, enz.), Die aanzienlijk verschillen in hun eigenschappen. Filamenten zijn ook verkrijgbaar in verschillende diameters en talrijke kleuren.
Speciale filamenten voor speciale modellen
Er zijn inmiddels tal van bijzondere materialen waarin hout, metaal, koolstof of steen verwerkt is.
Voordat je een 3D-printer koopt, is het uitermate belangrijk om erachter te komen welke materialen de printer die je op het oog hebt, kan verwerken en welke diameter daarvoor nodig is.
Voordelen van FDM-afdrukken
- Lagere aanschafkosten
- Lage print- en volgkosten
- Verscheidenheid aan filamenten (verschillende kleuren en materialen)
- Eenvoudige, ongecompliceerde bediening
- Nauwelijks nabewerking nodig
- Snel additief proces, vooral voor prototyping
- Mogelijkheid om robuuste, slagvaste en weerbestendige modellen te vervaardigen
- Voortdurende verdere ontwikkeling van de technologie
Toepassingsgebieden voor FDM-printen
- Functionele prototypes en eindproducten
- Kunstvoorwerpen
- Modellering
- Decoratie
- Illustratieve modellen
- Reserveonderdelen
- Mallen
- Werktuigbouw
Hars printproces (SLA / DLP / LCD)
Harsdrukprocessen worden verder onderverdeeld in SLA-printen (stereolithografie), DLP (digitale lichtverwerking) en LCD-technologie. Deze varianten lijken erg op elkaar met enkele verschillen. Ze gebruiken allemaal vloeibare, lichtgevoelige hars.
Bij SLA-printen wordt deze hars uitgehard met een UV-laser.
DLP-afdrukken maakt gebruik van een zogenaamde DLP-projector, die het afdrukobject of de laag die moet worden afgedrukt, projecteert op een korrelig canvas. Alleen het vereiste gebied van het display wordt verlicht voor elke laag. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt LCD-technologie gebruik van een LCD-scherm en een UV-lichtbron.
Voordelen van SLA / DLP / LCD-afdrukken
- Gedetailleerd, fijn oppervlak
- Hoge productienauwkeurigheid
- Mogelijkheid tot transparante modellen
- Mogelijkheid tot meer complexe vormen
Toepassingsgebieden voor SLA / DLP / LCD-printen
- Geneeskunde / tandheelkunde
- Sieraden
- Wetenschap
- Werktuigbouwkunde en productontwerp
- kunst
Stel uzelf deze vragen voordat u beslist
Nu hebben we al een paar basisfeiten geleerd over 3D-printen. Stel jezelf steeds deze 4 basisvragen voordat je een besluit neemt over wat, voor u, het beste apparaat is:
1. Wat is uw budget? / Hoeveel ben je bereid te besteden?
Wil je een 3D-printer kopen, dan heeft het budget ook invloed op de aanschaf. Bedenk hoeveel u bereid bent te besteden aan een 3D-printer. De prijsklasse is erg breed in deze branche, maar er zijn talloze goedkope modellen die indrukwekkend zijn.
- Kosten van FDM-afdrukken
Vooral op het gebied van FDM-printen krijg je voor weinig geld een behoorlijke set basisapparatuur. De lopende kosten zijn ook beheersbaar met FDM-bedrukking: in onze winkel kunt u bijvoorbeeld goede filamenten krijgen voor ongeveer 20-25 € / kg.
Voor speciale materialen zoals hout, metaal of flexibele filamenten moet je wat meer neerleggen. Je krijgt zeker een goedkope maar goede basisuitrusting (printer en materiaal) voor 300-400 euro.
- Kosten van SLA / DLP-afdrukken
Harsprinters zijn nu ook voordelig verkrijgbaar. Je vindt betaalbare instapmodellen voor nog geen 400 euro. Natuurlijk is er, net als bij FDM-afdrukken, ook geen bovengrens voor de prijs van harsprinters.
Als u voor een harsprinter kiest, moet u er alleen wel rekening mee houden dat u naast de printer zelf ook andere apparaten nodig heeft voor de nabewerking.
Een goedkope SLA-printer inclusief uithardingsmachine en materiaal kost u in onze winkel ongeveer 500-600 euro.
In tegenstelling tot filamentprinten, moet u hogere bedrijfskosten verwachten bij harsprinten. 1-literflessen van het printmateriaal beginnen bij ongeveer 30 euro. Bij SLA-bedrukking zijn de harsen vaak niet te vervangen door materialen van andere fabrikanten en ben je gebonden aan één fabrikant. Als u afdrukt met het DLP- of LCD-proces, is dit meestal geen probleem.
2. Wat wil je printen? Wat zijn jouw ideeën?
De keuze van de 3D-printer hangt sterk af van wat je ermee wilt printen. Wil je bijvoorbeeld vooral onderdelen voor je auto printen of heb je hitte- of weerbestendige modellen nodig, dan moet de printer ook zo zijn ontworpen dat de betreffende materialen verwerkt kunnen worden.
Afhankelijk van het doel van de modellen zijn er verschillende eisen aan het materiaal en de 3D-printer, hier zijn enkele voorbeelden:
- Decoratie / display-modellen / figuren → Verfijnde optiek
- Modelbouw → Hoog draagvermogen
- Tools → Hoge stabiliteit en betrouwbaarheid
- Prints voor buitengebruik → UV-bestendig, weerbestendig
3. Welke eigenschappen verwacht u van uw 3D-printer?
Moet de printer zeer snel afdrukken, stil zijn of is het belangrijk om grote modellen te kunnen afdrukken?
Naast het beoogde gebruik van de printmodellen zijn er ook andere eigenschappen die 3D-printers aanzienlijk van elkaar onderscheiden:
- Verbindingen
Om een model te printen is niet alleen de 3D-printer zelf, maar ook een computer / laptop met USB-aansluiting en / of WLAN of een SD-kaart nodig om het gewenste model naar de printer te sturen.
- 3D-printerkit of volledig gemonteerd
3D-printers kunnen volledig gemonteerd of als bouwpakket worden gekocht.
- 3D-printerkit
Een 3D-printerkit is meestal goedkoper dan een afgewerkt, geassembleerd apparaat, daarom kiezen veel klanten hiervoor. De montage kan een uitdaging zijn voor een beginner, maar het kan ook helpen om de 3D-printer en zijn reserveonderdelen beter te begrijpen.
- Volledig geassembleerde 3D-printer
Kies je voor een volledig gemonteerd apparaat, dan hoef je je geen zorgen te maken over een juiste montage. De 3D-printer instellen en je kan er meteen mee aan de slag. Als je als beginner aan de veilige kant wilt zijn, is het aan te raden om een volledig gemonteerd apparaat te gebruiken. Het kost iets meer, maar je kunt geen fouten maken. .
- Afdruksnelheid
We noemen hier de printsnelheid, want voor veel mensen die een 3D-printer willen kopen, is het in eerste instantie een ogenschijnlijk belangrijke vergelijkingswaarde voor verschillende producten. Tegelijkertijd willen we er echter op wijzen dat het bij het kopen minder zin heeft om te focussen op afdruksnelheid. We leggen ook uit waarom:
Allereerst moet worden opgemerkt dat de printsnelheid van een FDM-printer niet alleen afhankelijk is van het apparaat zelf, maar ook van factoren zoals de temperatuur van de printkop, het te verwerken materiaal, de dikte van het filament, de laagdikte en het aantal benodigde ondersteuningen.
Daarnaast zijn er nog andere algemene factoren die de afdruksnelheid beïnvloeden. Dit omvat bijvoorbeeld de oriëntatie van het object en de hoeveelheid te printen materiaal. Als u de afdruksnelheid wilt verhogen, kan het handig zijn om de hoogte van het model te wijzigen door de oriëntatie aan te passen.
Bij harsprinten is de printsnelheid afhankelijk van de lichtopbrengst van de printer en de eigenschappen van het materiaal.
- Afdrukformaat / afdrukvolume
Het printformaat is een belangrijke vergelijkingsfactor bij 3D-printers, omdat het de maximale grootte van het geprinte model bepaalt. Het printvolume wordt berekend in XYZ: X = breedte, Y = diepte, Z = hoogte.
Als je niet meerdere kleine onderdelen wilt printen en ze vervolgens met elkaar wilt verbinden, moet je meteen een grotere 3D-printer gebruiken.
- Directe extruder of Bowden-extruder
De extruder van een 3D-printer is de printkop waarop het mondstuk zich bevindt, waardoor het filament wordt geprint, de directe extruder wordt ingebouwd in de hotend, het filament wordt rechtstreeks in het mondstuk geduwd - alle filamentverwerkingselementen zijn precies geplaatst. Hiermee kan je, naast “normaal” filament, ook speciale filamenttypes verwerken.
De Bowden-extruder zit op het frame van de 3D-printer wat ook voordelen heeft (minder gewicht op de printkop = schone bewegingen), maar is meer geschikt voor het verwerken van standaard filamenttypes zoals PLA.
Als u meer wilt weten over de verschillen tussen de twee extrudervarianten, kunt u ook het artikel "Directe extruder vs. Bowden-extruder - dit zijn de verschillen" in onze gids vinden.
- Dual-extruder (dubbele extrusie)
Als 3D-printers uitgerust zijn met twee extruders, kunnen tijdens het printen verschillende kleuren of materialen worden gebruikt voor hetzelfde printmodel. Een groot voordeel van dual extruders is de mogelijkheid om verschillende materialen te combineren, bijvoorbeeld een aanvullend, oplosbaar materiaal voor draagconstructies, in één print.
- Laaghoogte
Omdat de laaghoogte afhankelijk is van de gebruikte 3D-printer, is dit een van de meest elementaire eigenschappen van 3D-printers. Het is de hoogte van een enkele laag die de printer zal gebruiken om het model te bouwen. Kortom, hoe lager de laaghoogte, hoe fijner en gladder het oppervlak van de 3D-print zal zijn. Met in de handel verkrijgbare 3D-printers is de gemiddelde laaghoogte 0,1 mm tot 0,4 mm.
De laaghoogte is niet alleen afhankelijk van de gebruikte 3D-printer, maar ook van de software waarmee een model wordt gesneden. Goede 3D-software kent tegenwoordig nauwelijks beperkingen op de laaghoogte.
- Verwarmingsbed - Leuk om te hebben?
Het verwarmingsbed is een verwarmbaar printbed waarmee het bewerkte plastic minder snel afkoelt. Dit voorkomt kromtrekken van het materiaal en ongewenste uitstulpingen. Hoewel sommige materialen (bijv.ABS of PETG) een verwarmbaar printbed vereisen, is dit niet absoluut noodzakelijk bij het printen van PLA.
Maar als je verschillende filamenten wilt gebruiken dan raden we een verwarmingsbed aan.
4. Waar wilt u afdrukken?
U moet ook nadenken over de locatie van uw toekomstige printer. Idealiter heb je een werkkamer of werkplaats waar je je 3D-printer kunt plaatsen. Hoewel het veilig is om het met de meeste materialen in de woonkamer te gebruiken, zijn er enkele factoren die je in achting moet nemen:
- Benodigde ruimte
Afhankelijk van de grootte van de printer heeft u voldoende ruimte nodig voor het apparaat zelf, het materiaal en eventuele gereedschappen. De printer moet ook op een stabiele tafel staan, zodat hij minder lawaai maakt.
- Achtergrondgeluid
Zoals eerder vermeld, produceren de meeste printers een bepaald achtergrondgeluid. Zelfs als veel 3D-printers nu een zeer laag ruisniveau hebben bereikt, kunnen ze niet volledig worden genegeerd.
- Vuil
Hoewel 3D-printen niet echt "vuil" creëert, moet je verwachten dat je af en toe ondersteunend materiaal moet verwijderen of iets moet schuren. Het kan dus gebeuren dat het ene of het andere op de grond valt en niet in de vuilnisbak terecht komt.
Als laatste beoordeeld
- 5.0 (1)
add:north E-PLA Black, 1,75 mm / 750 g
-30%- Makkelijk te printen
- Lage procestemperatuur
- Breed scala aan kleuren
€ 17,14 € 24,49 (€ 22,85 / kg)Bezorging uiterlijk op 28. november
- 5.0 (12)
Bambu Lab A1 mini
-33%- Bouwvolume van 180 x 180 x 180 mm
- Quick-swap hotend
- Volledig automatische kalibratie
€ 219,00 € 324,99Bezorging uiterlijk op 28. november
- 4.6 (47)
FLSUN PEI Permanent Printplaat, Super Racer
-10%- Afwerking met poedercoating
- Goede hechting
- Vlamvertragend
€ 36,44 € 40,49Bezorging uiterlijk op 28. november
- 3.8 (44)
Creality K1 Max
-31%- Printsnelheden tot 600 mm/s
- Bouwvolume 300 x 300 x 300 mm
- Volledig automatische nivellering van het bed
€ 679,00 € 977,07Bezorging uiterlijk op 28. november
Uit ons magazine:
-
Nederland: Gratis standaardverzending vanaf € 54,90
-
Gratis
retourneren -
Bezorging in 3 werkdagen.
Meer dan 10.100 producten