Producttest: Elegoo Saturn 4 Ultra

Producttest: Elegoo Saturn 4 Ultra

Vandaag bekijken we de gloednieuwe Elegoo Saturn 4 Ultra. De printer van Elegoo wordt geleverd in een doos van 670 x 460 x 460 mm, terwijl de printer zelf 327 x 329 x 548 mm meet.

Na het uitpakken vind je de gebruikelijke onderdelen in de leveringsomvang:

Wat zit er in de doos?

  • 1 x Saturn 4 Ultra
  • 1 x WiFi-antenne
  • 1 x printplaat
  • 1 x resintank
  • 1 x AI-camera
  • 2 x maskers
  • 2 x handschoenen
  • 1 x metalen spatel
  • 1 x plastic spatel
  • 1 x stroomkabel met EU stekker
  • 1 x servicekaart
  • 1 x USB-stick
  • Filtertrechters
  • Vervangingsschroeven
  • Gebruikshandleiding
  • Verschillende inbussleutels

Technische gegevens

Printtechnologie MSLA
Afmetingen 327,4 x 329,2 x 548 mm
Gewicht 14,5 kg
Bouwvolume 218,88 x 122,88 x 220 mm
Display 10 inch 12K monochroom LCD
XY-resolutie 19 x 24 µm (11520 x 5120 pixels)
Lichtbron COB + Fresnel collimerende lens, 405 nm
Z-as nauwkeurigheid 0,02 mm
Maximale printsnelheid 150 mm/u
Device display 4-inch capacitief touchscreen
Interfaces USB, WiFi
Slicer CHITUBOX
Spanning, vermogen 100-240V 50/60 Hz 24V 6A

USB-stick inhoud

Als je eerder een Elegoo printer hebt gehad, dan ben je ook bekend met de inhoud van deze USB-stick. De hoofdmap bevat:

  1. een gesneden bestand, als testprintbestand
  2. de typische 3D bestanden van Elegoo,
  3. de Chitubox Slicer software in de basis en Pro versie
  4. de gebruikershandleiding in verschillende talen

Slicerinstellingen

In de slicer (Chitubox Basic V2.1) heb ik het kant-en-klare profiel van de Elegoo Saturn 4 Ultra geselecteerd en met de standaardinstellingen gewerkt. Ik heb alleen de belichtingstijd per laag iets verhoogd, omdat ik een resin van hoge temperatuur heb gebruikt.

Instellingen:

Eerste indruk

Wat de interfaces betreft, vind je de gebruikelijke aansluitingen. De antenne wordt op de WiFi-aansluiting geschroefd, de USB-sleuf is voor de stick, de kabel is aangesloten en de printer is klaar voor gebruik.

Nadat ik de rest van de verpakking in de printer had verwijderd, was ik aanvankelijk negatief verrast omdat het LCD-scherm van de printer was losgekomen en in de behuizing was gevallen.

De schok duurde echter niet lang, want de printer voerde na het inschakelen een zelftest uit en het LCD-scherm kalibreerde zichzelf automatisch.

De printer biedt een taalkeuze met de volgende talen: Chinees, Engels, Japans, Nederlands, Koreaans, Frans, Duits, Russisch, Italiaans, Spaans, Turks en Portugees.

Eerste stappen

Zoals verwacht verliep de belichtingstest zonder problemen.

Nadat er verbinding was gemaakt met de Wi-Fi, werd er direct een beschikbare update weergegeven, die automatisch werd gedownload en geïnstalleerd. Na het opnieuw opstarten was de printer up-to-date en klaar voor gebruik.

Verbetermogelijkheden en lof

Lof voor Elegoo voor het nieuwe ontwerp van de afdekking. Deze hoeft niet meer helemaal verwijderd te worden, maar kan opengeklapt worden, wat het werken met met resin besmeurde handschoenen vergemakkelijkt.

Er zijn echter ook punten van kritiek: De stangen tussen de drukplaat en de bevestiging bemoeilijken het schoonmaken, omdat het moeilijk is om je hand in de gleuf te krijgen.

De verbetering van de schroeven op de tank, die nu na een paar keer draaien worden verwijderd, is een positief hoogtepunt.

Echter, een clipsysteem zoals de UniFormation GKtwo heeft zou wenselijk zijn.

De eerste print

Ik heb de ecoResin Tough gebruikt voor de eerste afdruk. Er past precies een liter hars in de tank totdat de "MAX"-lijn is bereikt.

Wanneer het bestand is geselecteerd op de USB-stick, wordt het gekopieerd naar het interne geheugen. Als er al een bestand met dezelfde naam bestaat, geeft de printer een melding weer.

Tijdens het printen heb je nog de mogelijkheid om een paar fijne aanpassingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld nog een paar basislagen toevoegen of de belichtingstijd wijzigen.

De printerstatus en informatie over de printtijd worden weergegeven. Bovendien kun je nu de voortgang van het printen in 3D bekijken door op de live weergave te tikken.

Na 3½ uur waren de 67 mm (succesvol) geprint.

Om nog even terug te komen op de drukplaat: Door de nieuw toegevoegde langere staven van de printplaat en de langere print, had ik helaas het probleem dat het bijna onmogelijk was om geen resin op de printer te morsen. Het schoonmaken van het printplateau is ook lastig, omdat het bijna onmogelijk is om er met schoonmaakspullen onder te komen.

Tot slot past de printer perfect in de Elegoo Mercury XS Bundle, ook al is de isopropanol die erin zit een beetje vies voor testdoeleinden.

Functies nog niet getest

Omdat er tot nu toe nog geen defecte print is geproduceerd, hebben we de volgende functies nog niet kunnen testen:

Intelligente mechanische sensor: Om mogelijke schade aan het LCD-scherm (bijvoorbeeld door vreemde voorwerpen) en resindefecten en nivelleringsfouten te detecteren, is de printer uitgerust met een speciale mechanische sensor die de Residue Detection-functie ondersteunt. Het betrouwbare detectiesysteem zorgt voor meer veiligheid en betere printresultaten.

AI-camera intelligente detectie: Met een geïntegreerde AI-camera heb je altijd foutdetectie en realtime printstatus in beeld. De slimme camera herkent zowel lege bouwplaten als printfouten zoals modelvervormingen. Dit betekent dat niets het probleemloos printen in hoge kwaliteit in de weg staat. Het biedt ook de mogelijkheid om time-lapse video's te maken van je creaties en deze naar wens te delen met de 3D-printwereld.

Conclusie

De Elegoo Saturn 4 Ultra maakt indruk met een breed scala aan functies en goed doordachte kenmerken. De leveringsomvang is uitgebreid en biedt alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met 3D-printen. De installatie is snel en eenvoudig dankzij de duidelijke gebruikersbegeleiding en automatische kalibratie.

De verbeterde schroeven op de resintank en het nieuwe ontwerp van het deksel, dat het gebruik vergemakkelijkt, moeten worden benadrukt. De mogelijkheid om kleine aanpassingen te doen tijdens het printen en de printstatus te volgen in 3D zijn ook handige functies die het printproces efficiënter en gebruiksvriendelijker maken.

Een klein nadeel zijn de staafjes tussen de printplaat en de montage, die het schoonmaken iets moeilijker maken.

De functies van de intelligente mechanische sensor en de AI-camera zijn bijzonder interessant, maar nog niet getest. Deze bieden extra veiligheid en controle tijdens het printproces en beloven printresultaten van hoge kwaliteit.

Al met al biedt de Elegoo Saturn 4 Ultra een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is het een duidelijke aanrader voor zowel beginners als gevorderden. De combinatie van eenvoudige bediening, uitgebreide functies en hoge printkwaliteit maakt het een uitstekend apparaat in de wereld van 3D-printers.